Derma Sensation heeft diverse mogelijkheden om de problemen rondom littekens doeltreffend aan te pakken!

Een litteken kan een gevolg zijn van een operatie, ongeluk, of eventueel van een ziekte.
Het maakt deel uit van het natuurlijke proces van wondgenezing van de huid. Het litteken vormt zich zodra de wond is genezen en de huid is geheeld. Door een verstoring in de genezing van de wond ontstaat een afwijkend litteken. Een dergelijke stoornis kan het gevolg zijn van o.a. een ontsteking van het wondgebied. Wanneer de huid ernstig is beschadigd, duurt het genezingsproces ook langer, waardoor er een ontsierend litteken kan ontstaan.

Er zijn drie soorten littekens:

  • Atrofische littekens zijn dun, fijn rimpelig en liggen wat dieper in de huid.
    • Hypertrofische littekens liggen bovenop de huid en zijn vaak breed en roze van kleur.
  • Keloïdale littekens liggen net als hypertrofische littekens bovenop de huid, maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen en zijn fel rood of paars van kleur.

Littekens kunnen cosmetisch storend zijn, maar kunnen ook gepaard gaan met problemen zoals jeuk, pijn, roodheid, verkleving, oedeem, en bewegingsbeperking.

Heb je vragen over je litteken? Maak een afspraak met één van onze huidtherapeuten.

Wanneer wordt littekentherapie toegepast?

De reden voor de behandeling van een litteken is afhankelijk van een aantal factoren. Het litteken is ontsierend en zit op een zichtbare plaats. Dan is het doel het functioneren van de huid te verbeteren en de behandeling is erop gericht het litteken minder zichtbaar, zachter, en egaler te maken. Bijvoorbeeld bij hypertrofische littekens en acne littekens.

Een andere indicatie voor de behandeling van een litteken is dat de huidfunctie hersteld moet worden. Zoals bij verkleefde, verharde, jeukende, of pijnlijke littekens. Het kan ook zijn dat een litteken bewegingsbeperking veroorzaakt en er oedeemvorming (vochtophoping) voorkomt.

Welke behandelingsmethoden zijn er?

Er zijn meerdere methodes om littekens te behandelen, ze kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden toegepast. Dit is afhankelijk van uw klachten en het litteken. Tijdens de intake wordt met u de mogelijkheden besproken en een behandelplan opgesteld.

Littekenmassage
Door de toepassing van littekenmassage wordt de doorbloeding gestimuleerd en de huid soepel gemaakt. Er worden verschillende massagetechnieken gebruikt. Het doel is om de doorbloeding om en in het litteken te verbeteren, zodat de elasticiteit in het littekenweefsel toeneemt. Bewegingsbeperkingen die door het litteken worden veroorzaakt kunnen met deze methode verminderen of verdwijnen. Het gebruik van de diverse massagetechnieken zorgt bij sommige littekens tevens voor het verminderen van de pijn, jeuk, en roodheid.

Siliconenpleisters
Afhankelijk van de verschijningsvorm van het litteken kan de littekenmassage ook worden gecombineerd met siliconenpleisters en –gel. De jeuk vermindert en het litteken wordt zachter, soepeler, en minder zichtbaar. De pleisters en de gel dienen een aantal maanden op het litteken te worden gebruikt.

Lymfetape
De lymfetape wordt volgens een bepaalde techniek op het litteken geplakt. De tape zorgt een liftend effect van de opperhuid. Deze behandelmethode zorgt voor een verbetering van de lymfestroom en een vermindering van zenuwpijn.

Microdermabrasie
Deze behandelmethode zorgt ervoor dat het litteken wordt afgevlakt en als gevolg hiervan wordt het celvernieuwingsproces versneld. Het aantal behandelingen en de behandelfrequentie is afhankelijk van de verschijningsvorm van het litteken en uw huidconditie. Lees meer over microdermabrasie.

Chemische Peeling
De chemische peeling die veel wordt toegepast is de glycolzuurpeeling. Deze peeling wordt gebruikt bij de behandeling van acnelittekens. Glycolzuur zorgt voor afschilfering van de huid, waardoor de huid zich sneller gaat vernieuwen en oneffenheden vervagen. Voor het verkrijgen van een optimaal resultaat is het nodig meerdere behandelingen te ondergaan. Het aantal behandelingen is afhankelijk van uw huidconditie. Gemiddeld zijn er 6 behandelingen nodig, die om de één à twee weken plaatsvinden. Lees meer over chemische peeling.

LIRA-Peeling

LIRA-peeling bestaat uit een aantal producten waarmee o.a. littekens worden behandeld. De natuurlijke ingrediënten werken zeer doeltreffend. Lees meer over LIRA-peelings.

Camouflagetherapie

Wanneer het litteken is verkleurd en afwijkt van de normale huidskleur kan camouflagetherapie uitkomst bieden. Camouflagetherapie kenmerkt zich door zichtbare huidafwijkingen met camouflagecrèmes minder opvallend te maken. Lees meer over camouflagetherapie.

Derma roller

Wanneer het kleine of oppervlakkige littekens betreft, dan is de dermaroller een juiste keuze voor de verwijdering of afvlakking van het litteken. Lees meer over de dermaroller.

IPL/E-Light

De IPL/E-Light zorgt voor een totale huidvernieuwing en huidverstrakking. Het toepassen van IPL/E-Light bij littekentherapie zorgt voor een minder zichtbaar tot volledig verdwenen litteken en een gezondere huid. Lees meer over IPL/E-Light.

Aantal behandelingen
Het aantal benodigde behandelingen wordt bepaald door het type litteken, de grootte ervan, de behandelmethode en de reactiesnelheid van de huid op de littekentherapie. Tijdens de intake kan de huidtherapeut u een indicatie over het aantal behandelingen.

Vergoeding Zorgverzekeraar
Het is afhankelijk van de behandelmethode die bij littekentherapie wordt toegepast of uw behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.