LITTEKENS EN BEHANDELEN MET BEHULP VAN FRACTIONELE LASERTHERAPIE (Frax 1550 nm)
Littekens ontstaan wanneer ons lichaam flink heeft moeten werken om plaatselijke schade te herstellen. Mede daarom houden ze vaak verband met emotionele gebeurtenissen uit ons verleden. Maar ongeacht de oorzaak van jouw litteken: het is fijn dat je er iets aan kunt doen. Met fractionele lasertherapie worden verbluffende resultaten geboekt! Hier lees je er meer over.
Littekens in soorten en maten
Er zijn vele verschillende soorten littekens, elk met zijn eigen karakter. Over het algemeen worden de volgende vijf soorten onderscheiden:
- Rijpe littekens: deze zullen weinig of niet meer veranderen
- Onrijpe littekens: deze zijn nog in vorming en zullen mogelijk nog veranderen of vervagen
- Hypertrofische littekens: deze zijn vaak rood en gezwollen en kunnen pijn doen of jeuk veroorzaken. Ze ontstaan vrij snel na de verwonding en kunnen nog zo’n twee jaar lang veranderen voordat ze uitgerijpt zijn.
- Keloïde littekens verwijzen naar woekering van littekenweefsel. Daardoor lijkt de wond uiteindelijk vaak groter dan dat deze in eerste instantie was. Deze littekens zijn vaak roodachtig en donkerder dan het omliggende huidgebied. Met name bij een getinte huidskleur is deze littekenvorming vaak terug te zien.
- Atrofische littekens daarentegen trekken juist naar binnen in de huid, en vormen zo grotere of kleinere putjes. Dit komt omdat het genezingsproces op één of andere manier verstoord is, waardoor de huid niet voldoende ‘vulmiddel’ geproduceerd heeft.
Niet alle littekens zijn geschikt voor lasertherapie – soms zijn er andere methoden die beter werken. Onze huidtherapeuten zullen je daar tijdens je intake uiteraard altijd over informeren.
Twee speciale categorieën van littekens, striae en acne-littekens kunnen bijzonder effectief worden behandeld middels Frax-laser:
Acné littekens en littekens van waterpokken worden vaak gekenmerkt door typische, herkenbare putjes in je huid – vaak ook in het gezicht. De verschillende bacteriën die ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze huidaandoeningen verstoren het wondgenezingsproces dusdanig dat de putjes door de wondjes niet effectief kunnen worden opgevuld.
Striae vormen een apart soort littekens dat ontstaan wanneer de elastinevezels van de huid dusdanig worden opgerekt dat deze kapot gaan. Gewichtsschommelingen kunnen hiervoor de oorzaak zijn – striae ontstaan dan ook vaak na de zwangerschap. Striae worden gekenmerkt door opvallende, rood- of paarsachtige strepen achter op de huid.
Last van je litteken?
Littekens vertellen een verhaal en worden mede daarom vaak gekoesterd of gehaat. Daarnaast kunnen ze jeuk, pijn en ander ongemak veroorzaken of simpelweg als erg ontsierend worden ervaren. Wil je jouw litteken minder zichtbaar maken? Hiervoor is fractionele lasertherapie uitermate geschikt! Hoewel er tot op heden nog geen manier uitgevonden is om littekens in z’n geheel onzichtbaar te maken, komt Frax laser in veel gevallen aardig in de buurt.
Hoe werkt fractionele lasertherapie (Frax laser) ?
Bij DermaSensation werken wij met het geavanceerde laserplatvorm ‘Ellipse Nordlys’ dat over gepatenteerde Selective Waveband Technology beschikt (SWT). Hiermee is het mogelijk om littekens uiterst veilig te behandelen, rekening houdend met jouw huidtype en huidskleur. Zoals bij overige laserbehandelingen gaat het hierbij om gecontroleerde vernietiging: Ultradunne laserstralen maken minuscule gaatjes in je huid en verwarmen het onderliggende gebied. Wanneer het lichaam deze ‘schade’ gaat herstellen, worden nieuwe collageenweefsels gemaakt die het gehele gebied netjes gaan herstellen. Littekens zijn dan meteen een stuk minder zichtbaar en zullen met iedere volgende behandeling verder vervagen.
Is het pijnlijk?
Nee, maar het kan wel gevoelig zijn – denk aan kleine prikjes bijvoorbeeld. Wij gebruiken daarom een verdovende crème die we voorafgaand aan de behandeling aanbrengen, waardoor het comfort tijdens de behandeling verhoogd wordt. Na de behandeling kun je nog even een zonnebrand-achtige pijn ervaren – maar in principe is het goed mogelijk om je dagelijkse bezigheden meteen weer te hervatten.
Na de Frax 1550 mn laser behandeling
In het gezicht kan soms wat zwelling ontstaan – ook deze trekt normaliter binnen enkele dagen weg. Zorg verder dat je gedurende een maand vóór de behandeling en tot 3 maanden erna geen direct zonlicht op je huid krijgt. Gebruik dus een hoge beschermingsfactor wanneer je je toch in de zon bevindt!
Wil jij ook graag jouw gave huid terug?
Boek dan een consult met één van onze huidtherapeuten en kijk of Frax lasertherapie met ons ‘Ellipse Nordlys’ platvorm ook voor jou kan helpen! Bij ons ben je verzekerd van een professionele en veilige aanpak met ultramoderne apparatuur in een fijne omgeving!