LITTEKENTHERAPIE ROTTERDAM en GOUDA

LITTEKENS VERWIJDEREN?

Littekentherapie

Een litteken kan een gevolg zijn van een operatie, ongeluk, of eventueel van een ziekte.
Het maakt deel uit van het natuurlijke proces van wondgenezing van de huid. Het litteken vormt zich zodra de wond is genezen en de huid is geheeld. Door een verstoring in de genezing van de wond ontstaat een afwijkend litteken. Een dergelijke stoornis kan het gevolg zijn van o.a. een ontsteking van het wondgebied. Wanneer de huid ernstig is beschadigd, duurt het genezingsproces ook langer, waardoor er een ontsierend litteken kan ontstaan.

Er zijn drie soorten littekens:

  • Atrofische littekens zijn dun, fijn rimpelig en liggen wat dieper in de huid.
  • Hypertrofische littekens liggen bovenop de huid en zijn vaak breed en roze van kleur.
  • Keloïdale littekens liggen net als hypertrofische littekens bovenop de huid, maar groeien over de grenzen van het wondgebied heen en zijn fel rood of paars van kleur.

Littekens kunnen cosmetisch storend zijn, maar kunnen ook gepaard gaan met problemen zoals jeuk, pijn, roodheid, verkleving, oedeem, en bewegingsbeperking.

Heb je vragen over je litteken? Maak een afspraak met één van onze huidtherapeuten.

GRATIS CONSULT

Wil je zsm af van je littekens? Dan neem direct contact met ons op. Samen we gaan kijken welke behandeling voor jouw situatie van toepassing is..

🗓️ Maak een afspraak 📲 Bel mij terug ❔ Stel je vraag 💬 Ste je vraag via chat

Wanneer wordt littekentherapie toegepast?

De reden voor de behandeling van een litteken is afhankelijk van een aantal factoren. Het litteken is ontsierend en zit op een zichtbare plaats. Dan is het doel het functioneren van de huid te verbeteren en de behandeling is erop gericht het litteken minder zichtbaar, zachter, en egaler te maken. Bijvoorbeeld bij hypertrofische littekens en acne littekens.

Een andere indicatie voor de behandeling van een litteken is dat de huidfunctie hersteld moet worden. Zoals bij verkleefde, verharde, jeukende, of pijnlijke littekens. Het kan ook zijn dat een litteken bewegingsbeperking veroorzaakt en er oedeemvorming (vochtophoping) voorkomt.

Welke behandelingsmethoden zijn er?

Er zijn meerdere methodes om littekens te behandelen, ze kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden toegepast. Dit is afhankelijk van jouw klachten en het litteken. Tijdens de intake wordt met jou de mogelijkheden besproken en een behandelplan opgesteld.

Littekenmassage

  • Door de toepassing van littekenmassage wordt de doorbloeding gestimuleerd en de huid soepel gemaakt. Er worden verschillende massagetechnieken gebruikt. Het doel is om de doorbloeding om en in het litteken te verbeteren, zodat de elasticiteit in het littekenweefsel toeneemt. Bewegingsbeperkingen die door het litteken worden veroorzaakt kunnen met deze methode verminderen of verdwijnen. Het gebruik van de diverse massagetechnieken zorgt bij sommige littekens tevens voor het verminderen van de pijn, jeuk, en roodheid.

    Siliconenpleisters

    Afhankelijk van de verschijningsvorm van het litteken kan de littekenmassage ook worden gecombineerd met siliconenpleisters en –gel. De jeuk vermindert en het litteken wordt zachter, soepeler, en minder zichtbaar. De pleisters en de gel dienen een aantal maanden op het litteken te worden gebruikt.

Lymfetape

De lymfetape wordt volgens een bepaalde techniek op het litteken geplakt. De tape zorgt een liftend effect van de opperhuid. Deze behandelmethode zorgt voor een verbetering van de lymfestroom en een vermindering van zenuwpijn.

Microdermabrasie

Deze behandelmethode zorgt ervoor dat het litteken wordt afgevlakt en als gevolg hiervan wordt het celvernieuwingsproces versneld. Het aantal behandelingen en de behandelfrequentie is afhankelijk van de verschijningsvorm van het litteken en jouw huidconditie. Lees meer over microdermabrasie.

Chemische Peeling

De chemische peeling die veel wordt toegepast is de glycolzuurpeeling. Deze peeling wordt gebruikt bij de behandeling van acnelittekens. Glycolzuur zorgt voor afschilfering van de huid, waardoor de huid zich sneller gaat vernieuwen en oneffenheden vervagen. Voor het verkrijgen van een optimaal resultaat is het nodig meerdere behandelingen te ondergaan. Het aantal behandelingen is afhankelijk van uw huidconditie. Gemiddeld zijn er 6 behandelingen nodig, die om de één à twee weken plaatsvinden. Lees meer over chemische peeling.

Camouflagetherapie

Wanneer het litteken is verkleurd en afwijkt van de normale huidskleur kan camouflagetherapie uitkomst bieden. Camouflagetherapie kenmerkt zich door zichtbare huidafwijkingen met camouflagecrèmes minder opvallend te maken. Lees meer over camouflagetherapie.

DermaPen

Wanneer het kleine of oppervlakkige littekens betreft, dan is de dermapen een juiste keuze voor de verwijdering of afvlakking van het litteken.

Ellipse Nordlys

Een behandeling met de Ellipse Selective Waveband Technology (SWT®) kan voor een significante verbetering van het littekenweefsel zorgen, vooral als het om chirurgische of traumalittekens gaat. Er wordt een vasculaire reactie in de bloedvaten rond het litteken opgeroepen, wat tot collageenvervanging leidt. Bij de laserbehandeling met de Ellipse Frax 1550nm worden zeer kleine, zeer gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde schade herstelt, wordt het collageen in het hele behandelde gebied vervangen, maar op een veel nettere manier dan daarvoor. Onderzoek heeft aangetoond dat een gecombineerde behandeling van de SWT® technologie van Ellipse en de Frax 1550 tot een verbeterd resultaat met minder behandelingen leidt. Lees meer

Aantal behandelingen

Het aantal benodigde behandelingen wordt bepaald door het type litteken, de grootte ervan, de behandelmethode en de reactiesnelheid van de huid op de littekentherapie. Tijdens de intake kan de huidtherapeut jou een indicatie over het aantal behandelingen.

Vergoeding Zorgverzekeraar

Het is afhankelijk van de behandelmethode die bij littekentherapie wordt toegepast of jouw behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.

NU GRATIS INTAKE!

Wil je zsm af van je littekens? Dan neem direct contact met ons op. Samen we gaan kijken welke behandeling voor jouw situatie van toepassing is. Vul het onderstaande formulier en wij nemen binnen 24 uur contact met je op om een gratis intake te plannen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.