Oedeemtherapie Rotterdam, Den Haag en Gouda

Oedeemtherapie

Ons lichaam heeft naast het bloedvatstelsel, bestaande uit aderen en slagaderen, ook het lymfevaatstelsel. Dit bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De taak van de lymfevaten is om via de lymfeklieren het vocht uit alle weefsels weer terug naar de bloedbaan te vervoeren. Lymfoedeem is een vochtophoping in het weefsel, veroorzaakt door een stoornis in het lymfesysteem.

Oedeemtherapie bestaat uit manuele lymfedrainage en wordt eventueel in combinatie met littekentherapie, wondverzorging, zwachtelen, en lymfetaping gedaan. Deze therapie wordt toegepast wanneer een vochtophoping in de huid aanwezig is, veroorzaakt door een verslechterende afvoer van het weefselvocht. Het doel van de oedeemtherapie is het lichaam helpen de overtollige vochtophoping af te voeren.

Er zijn twee soorten lymfoedeem:

  • primair lymfoedeem (aangeboren)
  • secundair lymfoedeem (na beschadiging van lymfvaten of -klieren) na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd, zoals bij een borstoperatie na borstkanker.

De behandeling van oedeem is afhankelijk van het soort oedeem.

Wanneer u bewegingsbeperkingen als gevolg van oedeem ondervindt, adviseren wij om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Het is uitermate belangrijk om het probleem in een vroeg stadium aan te pakken om verergering te voorkomen.

GRATIS CONSULT

Kun je door oedeem je dagelijkse bezigheden niet met plezier uitvoeren? Dan neem direct contact met ons en samen met een behandelplan gaan we ervoor zorgen dat je klachten zsm minder worden.

🗓️ Maak een afspraak 📲 Bel mij terug ❔ Stel je vraag 💬 Ste je vraag via chat

Wanneer wordt er begonnen met oedeemtherapie?

In het beginstadium van oedeem ziet men vaak een zwelling en een gespannen huid.

De klachten van oedeem kunnen zijn:

  • Zwelling;
  • Een vermoeid en zwaar gevoel;
  • Bewegingsbeperkingen.

Oedeem kan ook klachten aan de gewrichten en/of voeten veroorzaken. Het kan ook eventueel gepaard gaan met huidafwijkingen waaronder fibrose (verharding van de huid), jeuk, en pigmentafwijkingen. Wanneer oedeem niet tijdig wordt behandeld, kan het een chronisch worden.

Behandelmethoden

Een combinatie van de volgende behandelingen worden bij Derma Sensation voor oedeemtherapie toegepast.

1. Manuele lymfdrainage

Er zijn meerdere methodes om littekens te behandelen, ze kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden toegepast. Dit is afhankelijk van jouw klachten en het litteken. Tijdens de intake wordt met jou de mogelijkheden besproken en een behandelplan opgesteld.

2. Ambulante compressietherapie (zwachtelen in combinatie met bewegen)

Na de massage wordt het behandelde deel gezwachteld, dit wordt gedaan om de werking van de manuele lymfedrainage vast te houden en te ondersteunen. Hiermee wordt druk op het behandelde lichaamsdeel gezet. Deze druk beïnvloedt de lymfedoorstroming op een positieve wijze.

3. Lymfetaping

Lymfetaping is een prima hulpmiddel ter ondersteuning van de lymfedrainage. De speciale katoenen lymfetape wordt met een speciale techniek op de huid gebracht, waardoor het aanwezige lymfevocht sneller wordt afgevoerd. Deze tape ‘lift’ als het ware de huid een beetje op waardoor er meer ruimte komt tussen de huidlagen waardoor het vocht zich beter kan verplaatsen. Lymfetape biedt een uitkomst bij de gebieden op het lichaam waarbij het niet mogelijk is om ambulante compressie therapie toe te passen.

4. Bewegings- en ademhalingsoefeningen

Tijdens het dragen van de zwachtels dien je veel te bewegen. Het lymfestelsel wordt door de beweging van de spieren extra ondersteunt. Je krijgt tijdens de oedeemtherapie altijd oefeningen mee voor thuis.

5. Gebruik van huidproducten

Oedeem kan gepaard gaan met een droge, schilferende huid. Het is daarom belangrijk de huid met de juiste producten te verzorgen. Een droge huid heeft meer kans op infecties en wondjes. Wij geven je graag advies over de juiste verzorgingsproducten die je bij oedeem kunt gebruiken.

Duur van de totale behandeling

De behandelperiode hangt van de ernst en het soort oedeem af. Over het algemeen wordt begonnen met een frequentie van 2 à 3 behandelingen per week. De behandeling wordt pas gestopt nadat het oedeem volledig is verdwenen of het best haalbare resultaat is bereikt.

Vergoeding van de Zorgverzekeraar

De exacte vergoedingen voor oedeemtherapie zijn afhankelijk van de aard van het oedeem en uw zorgverzekering. In ieder geval worden de eerste 20 behandelingen altijd vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Daarna kom je in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering, mits er sprake is van een chronische indicatie. Informeer bij je zorgverzekeraar wat jouw polisvoorwaarden zijn.

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een pijnlijke chronische aandoening waarbij vetweefsel niet gelijkmatig over het lichaam is verdeeld. Het gevolg is dat er plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen ontstaan.

Lipoedeem betekent letterlijk zwelling door vet. Vet kan ook vocht vasthouden. Lymfoedeem komt ook veel voor bij mensen die aan lipoedeem lijden. De reden daarvoor is dat ze een kwetsbaar lymfevatenstelsel hebben.

Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s.

Hoe herken je lipoedeem en wat zijn de oorzaken?

Er is nog veel onduidelijkheid over het ontstaan van lymfoedeem. De aandoening komt hoofdzakelijk bij vrouwen voor. Lipoedeem wordt in geen geval veroorzaakt door teveel eten. En de ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten, omdat de aanleg voor deze ziekte erfelijk is bepaald.

Lipoedeem begint of wordt erger na hormoonwisselingen zoals in de puberteit of na een zwangerschap. Belangrijk is dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Zodat de aandoening niet verergert en complicaties worden voorkomen.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Zwaar gevoel in de benen;
  • Pijn in de (opgezette) benen;
  • Cellulitis (sinaasappelhuid;
  • Snel blauwe plekken;
  • Gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak.

Wat kan je zelf doen?

Sporten en in beweging blijven stimuleert de lymfevaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten met veel abrupte bewegingen zoals squash zijn niet aan te raden. De huid dient extra te worden verzorgd.

  • Extreme kou en warmte hebben een slechte invloed op lipoedeem.
  • Oppassen met insectenbeten en knellende kleding.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

  • Manuele Lymfedrainage
  • LPG Endermologie
  • Zwachtelen
  • Therapeutisch elastische kousen
  • Beweging- en ademhalingsoefeningen

Vergoeding Zorgverzekeraar

De behandelingen worden over het algemeen vergoed door de verzekeraars. Er is soms wel een verwijsbrief van een (huis)arts nodig. Vraag dit na bij je verzekeraar. Wil je weten hoeveel behandeling je vergoed krijgt? Check dan onze tool!

NU GRATIS INTAKE!

Laat oedeem niet je dagelijkse bezigheden beïnvloeden en neem direct contact met ons op voor een gratis intake.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.