Het grote verschil tussen laserontharing en IPL ontharen
Definitieve ontharing wint gestaag aan populariteit. Een veel-verspreide misvatting is dat het daarbij altijd om laserontharing gaat. Een andere veelgebruikte methode werkt middels IPL – dat eigenlijk helemaal niet geschikt is voor ontharingsdoeleinden! Lees hier alles wat je moet weten over laserontharing en IPL ontharen zodat je een verantwoorde keuze kunt maken waar je de rest van je leven plezier van houdt!
Eindelijk definitief ontharen!
Aangezien een gladde huid al duizenden jaren een belangrijke rol speelt in het modebeeld, was het eigenlijk maar een kwestie van tijd totdat definitieve ontharingsmethoden uitgevonden werden. Inmiddels zijn deze wijdverspreid: Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw hebben laserontharing en IPL een gestage groei gekend en zijn tegenwoordig niet alleen in huidklinieken, maar ook in schoonheidssalons en zelfs voor thuisgebruik verkrijgbaar! Hierbij worden IPL en laserontharing dikwijls in één adem genoemd. Wat velen echter niet weten, is dat het om twee fundamenteel verschillende technieken gaat met elk zijn eigen toepassingsgebied.
Haarverwijdering met behulp van straling
Moderne haarverwijderingstechnieken zoals laser en IPL ontharen werken op basis van lichtenergie. Deze sterke lichtstraling wordt door het aanwezige pigment in de haarwortel geabsorbeerd, waardoor het haarzakje beschadigd raakt. Dit zorgt er vervolgens voor dat de ongewenste haargroei uitgeschakeld wordt.
Hoewel dus zowel laser als IPL op basis van straling werken, zijn deze toch heel verschillend van aard. Dit heeft alles te maken met de mate waarin deze straling kan worden afgesteld. Laser is n staat om heel doelgericht te werken waarbij het risico op schade aan omliggende weefsels geminimaliseerd blijft, terwijl IPL deze precisie niet heeft. Dit verklaart waarom het gebruik van IPL als ontharingsmethode een veel groter risico op pigmentatieproblemen en andere bijwerkingen kent – tot verbranding aan toe.
Wat doet laser precies?
Laserstraling is eigenlijk intensief gebundelde lichtenergie. Waar gewoon (wit) licht zich gelijkmatig in alle richtingen verspreid, loopt laserstraling evenwijdig aan elkaar. Dit zorgt voor de typische gefocuste, gebundelde laserstraal waarmee heel effectief en precies gewerkt kan worden.
Daarnaast is laserstraling coherent van aard, wat wil zeggen dat de straling uit dezelfde golflengtes bestaat die synchroon lopen met elkaar. Dit zorgt ervoor dat laserstraling zichzelf niet ‘verzwakt’ of ‘verdunt’ zoals bij wit licht het geval is: gewoon wit licht bestaat uit straling van allerlei verschillende golflengtes die elkaar kunnen compenseren of neutraliseren, in plaats van uitsluitend te versterken zoals laserstraling doet.
Doordat laserstralen allemaal op dezelfde golflengte zitten, zijn zij dus gelijk van aard en versterken elkaar. Dit zorgt er ook voor dat een laserbundel slechts één kleur bevat, terwijl wit licht het hele regenboogspectrum behelst en daardoor minder krachtig en gefocust is.
IPL Ontharen
IPL staat voor intense pulse light. Het betreft hierbij ‘gemengd’ licht van allerlei verschillende golflengtes, van dezelfde aard als een gewone kamerlamp – maar dan veel sterker. IPL is dus géén laser! Het beschikt dan ook niet over de kenmerkende eigenschappen van laserstraling:
Het licht is niet gebundeld maar verspreidt zich in alle richtingen. Hierdoor is wit licht minder sterk van aard. Doordat het bovendien vele verschillende golflengtes bevat die elkaar wederzijds kunnen neutraliseren, mist het de unieke, gebundelde kracht van laserstraling.
Het gevaar van IPL!
Zoals uit voorstaande uitleg al duidelijk werd, mist IPL dus de gebundelde kracht van laserstraling. Daarmee is echter nog niet alles gezegd: IPL is niet alleen een stuk zwakker (en dus minder effectief) bij het bestrijden van ongewenste haargroei, het brengt tevens grotere risico’s met zich mee! Dit klinkt misschien tegenstrijdig maar is eenvoudig te begrijpen: Door de ongecontroleerde aard van ‘gewoon’ wit licht kan het minder nauwkeurig worden gericht, en wordt een groot deel van de straling door omliggende weefsels geabsorbeerd. Denk hierbij aan huidpigment en bloedvaten – vandaar dat IPL wél effectief kan worden ingezet voor problemen op deze gebieden.
Doordat IPL bovendien de intensiteit van laserstraling mist, moet er eigenlijk gebruik gemaakt worden van een hogere lichtintensiteit (vandaar intense pulse) maar hierdoor wordt het risico op schade en letsel verder vergroot. Kies je ervoor om de straling niet op te voeren, dan zal een groot deel van de straling zoals beschreven geabsorbeerd worden door omliggend pigment en bloedvaten waardoor het niet krachtig genoeg is om effectief in te werken op de haarzakjes. Dit verklaart de matige resultaten die behaald worden met IPL ontharen, gekoppeld aan het grote risico op huidletsel.
De kracht van laser
Laserstraling kan in tegenstelling tot IPL héél nauwkeurig gericht worden waardoor omliggende weefsels geen risico lopen. Daarnaast is laserstraling dus ook veel sterker van aard, en zodoende in staat om met slechts enkele behandelingen het haarzakje dusdanig uit te schakelen dat er geen haargroei meer plaats zal vinden!
Waar IPL ontharen een gevaarlijke uitwerking kan hebben op het aanwezige pigment in de huid, kan laserstraling tegenwoordig zelfs voor de getinte of donkere (negroïde) huid veilig worden ingezet. De straling kan zo nauwgezet worden afgesteld, dat deze enkel in zal werken op het haarzakje. Er zal dus geen straling worden geabsorbeerd door omliggende weefsels waardoor een veilige aanpak gegarandeerd is. Moderne laserapparatuur kan hier uitermate nauwkeurig voor worden afgesteld waardoor risico’s echt tot een absoluut minimum gereduceerd zijn.
Wanneer wél IPL?
IPL mag dan ongeschikt zijn voor definitieve ontharing, het kan uitstekend worden ingezet voor aandoeningen van de bloedvaten of pigmentatie problemen die het huidbeeld vertekenen. Ook bij Derma Sensation maken wij hier gebruik van – maar dus nooit voor ontharing!
Kies voor professionaliteit en veiligheid!
IPL is over het algemeen een goedkopere techniek dan laserontharing, en wordt daarom nog wel eens gebruik om cliënten met scherpe aanbiedingen alsnog voor IPL ontharing te laten kiezen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van onbeperkt ontharen voor een vast bedrag! Bij dergelijke acties gaat het bijna altijd om IPL (en dus niet laser!) ontharing – met alle risico’s van dien. Wordt IPL in veilige sterkte toegepast, dan is de kans op effectieve haarverwijdering nagenoeg nihil. Kies daarom bewust en verstandig wanneer je van plan bent om ongewenste haargroei definitief uit te schakelen.
Bij Derma Sensation werken enkel gekwalificeerde huidtherapeuten met de beste, meest innovatieve laserapparatuur van dit moment. Je bent bij ons dus in goede handen wanneer je snel én veilig een blijvend gladde huid wilt bereiken!
Laserontharing bij Derma Sensation – Effectief en veilig!
Bij Derma Sensation werken wij met de nieuwste apparatuur op het gebied van laserontharing: De Soprano ICE waarmee zelfs de getinte, zongekleurde of negroïde huid veilig behandeld kan worden. Koelende elementen zorgen er bovendien voor dat de behandeling zo aangenaam mogelijk verloopt. Wij hebben meerdere, gecertificeerde huidtherapeuten bij ons in dienst die je van tevoren al kunt leren kennen op onze website. Hier lees je ook dat alle huidtherapeuten een degelijke opleiding gevolgd hebben bij vooraanstaande hogescholen van Nederland. Een hele geruststelling, waardoor jij erop kunt vertrouwen dat je voor laser ontharen en uiteenlopende vormen van huidtherapie in goede handen bent bij Derma Sensation.
We geloven zo stellig in onze werkwijze en laser dat wij zelfs een gratis proefbehandeling aanbieden van 1 oksel. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent. We informeren je dan over het verloop van de behandeling, bekijken we of je huid-en haartype geschikt is voor een laserbehandeling en als je besluit om een laserontharingsbehandeling te nemen, stellen we samen een persoonlijke behandelplan op. Denk je erover om meerdere gebieden te laten ontharen, bekijk dan onze combi-deals!