Oedeemtherapie

Wat is lipoedeem en hoe herken je het? Lees het hier! Onderdaan vind u wat er mogelijk is met Endermologie.

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. Bovendien kunnen deze vetophopingen pijnklachten geven of de benen snel vermoeid doen raken. Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Bij ongeveer 11% van de vrouwen komt de aandoening voor. Het is een chronische aandoening die voornamelijk vrouwen treft. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

Symptomen
De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen. Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulite (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken. Benen voelen zwaar aan en zijn opgezwollen door vochtophoping. Het volume kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten, en de huid van de benen kan beschadigen door schuring. Patiënten hebben last van vermoeidheid en zijn soms beperkt in hun mobiliteit. Dit kan invloed hebben op hun dagelijkse functioneren en leiden tot maatschappelijke isolatie, psychosociale klachten en obesitas.

Diagnose
U kunt het beste een huisarts of medisch specialist benaderen voor een diagnose en een gezondheidsprofiel. Endermologie kan Lipoedeem goed behandelen. Het stimuleert de circulatie, voert vocht af, geeft pijnverlichting, maakt de huid gladder en kan de vetverbranding stimuleren. Soms is het wenselijk om naast een Endermologie ook andere therapieën in te schakelen bij bijvoorbeeld de Huidtherapeut en/of Fysiotherapeut. Een chirurgische ingreep in de vorm van liposuctie kan in een vergevorderd stadium de functionaliteit van het lichaam verbeteren, pijnklachten en zwelling verminderen en uw fysieke uiterlijk en kwaliteit van leven verbeteren. In dit geval is voor- en nabehandelen met Endermologie zeer aan te raden.

Behandeling

  • Starten met draineren. Dit kan in de Integral met de Endermo-drainage (staat bij Beauty, lichaam). Bij De Alliance heet deze de Detox (staat bij lichaam). Kan zowel met pakje, met de KM80 kop, of zonder pakje met de TR50 kop.
  • Als de klachten zoals pijn, gezwollen gevoel en snel blauwe plekken afgenomen zijn kan er rustig worden overgestapt naar een cosmetisch programma (bijvooorbeeld cellulite of vetverbranding).

LET OP: tot begin stadium 2 kan behandeld worden door iedereen met voldoende ervaring met Endermologie. Verder stadium 2 en stadium 3 doorsturen naar Huidtherapeut! Hier is vaak aanvullende therapie voor nodig om optimaal te kunnen behandelen. Laat de cliënt eventueel uitzoeken of hij/zij geen recht heeft op enige vergoeding voor drainage behandelingen bij de Huidtherapeut. Indien dit wel het geval is, dan ook doorsturen naar de Huidtherapeut.